Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; LayerSlider_Widget has a deprecated constructor in /wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 6

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 4

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /wp-content/plugins/revslider/inc_php/framework/functions_wordpress.class.php on line 240
Nowa piramida żywienia: warzywa i zioła to podstawa!

Homo lactucans. Człowiek sałatowy – to brzmi dumnie!

Szklarnia Green Farm – sposób na świeżą sałatę każdego dnia.

Po pierwsze: jeść!

Zaledwie kilka godzin temu Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową piramidę żywienia, której podstawę stanowią warzywa, zioła i owoce. Powinniśmy dbać o to, aby jeść je możliwie jak najczęściej – przy czym ważne jest, by spożywać 3 razy więcej warzyw niż owoców. Warto też zwrócić uwagę na spektakularny wzrost znaczenia ziół, które z pozycji smakowego dodatku, zaledwie przyprawy, awansowały do roli pełnowartościowego składnika zdrowego posiłku.

piramida żywienia opublikowana przez instytut żywności

Źródło:
http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

Zanim jednak zatopimy zęby w soczystym liściu sałaty, dowiedzmy się, na co należy uważać przy wyborze warzyw do konsumpcji.

Jedną z substancji o najgorszej opinii wśród zwolenników zdrowej żywności jest azot: co prawda wydatnie wspomaga wzrost roślin, ale odkłada się w nich w postaci szkodliwych soli: azotanów i azotynów, szczególnie w wypadku warzyw z upraw konwencjonalnych. Nie oznacza to jednak, że zastosowanie ekologicznych metod uprawy kładzie kres temu problemowi: nawet w sałacie ekologicznej azotany mogą się pojawiać na skutek zimna i niedoboru światła.

Jest to bardzo ważna informacja, ponieważ szpinak, jarmuż oraz warzywa liściowe (grupa tzw. „collard greens”, do której należy także sałata) znajdują się w grupie 12 roślin czerpiących najwięcej związków chemicznych z gleby.

Aby mieć pewność, że warzywa nie zawierają zbyt wielu związków azotu, ustala się specjalnie normy mówiące o tym, ile miligramów azotanów i azotynów może znajdować się w kilogramie świeżej masy warzywa. Dla najczęściej spożywanych warzyw normy te wyglądają następująco:

Szpinak świeży: 3500 mg NO3/kg.

Sałata świeża, w okresie zimowym (1.X – 31.III): szklarniowa 5000 mg NO3/kg; gruntowa – 4000 mg NO3/kg.

Sałata świeża, w okresie letnim (1.IV-30.IX): szklarniowa 4000 mg NO3/kg; gruntowa – 3000 mg NO3/kg.

Osobne normy obowiązują dla żywności podawanej małym dzieciom: wynoszą one zaledwie 200 mg na kilogram świeżej masy! Aby zatem mieć pewność, że nasi najmłodsi odżywiają się zgodnie z zaleceniami, a przy tym nie są narażeni na kontakt z pochodnymi azotu, powinniśmy podawać im aż 20 razy zdrowsze warzywa!

green farm to synonimy ogrodu domowego, zdrowej żywności, hydroponiki, mini-szklarni

Warzywa z uprawy hydroponicznej są zdrowe, pachnące i świeże.

Po drugie: sprawdzać!

Jako producenci mini-szklarni Green Farm, członkowie naszego zespołu postawili sobie za zadanie gruntowne przebadanie zawartości pochodnych azotu w warzywach z upraw hydroponicznych.

Hydroponika, mimo że należy do metod uprawy zużywających stosunkowo niewiele surowców (między innymi dzięki starannej kontroli użytej ilości wody i oszczędnego dawkowania nawozów), przez co jest przyjazna dla środowiska, nie może być traktowana jako ekologiczna. Przede wszystkim dlatego, że zgodnie z definicją, „ekologiczność” dotyczy wyłącznie upraw glebowych.

Nie możemy zatem nazywać warzyw z Green Farma „ekologicznymi” – ale czy przekłada się to na ich „niezdrowość”? Badania niezależnych laboratoriów wykazują coś zupełnie innego!

Przeprowadziliśmy badania poziomu zawartości pochodnych azotu – azotanów i azotynów – w dwóch rodzajach wyhodowanej w Greenie Farmie sałaty: liściowej Lollo Rossa oraz rzymskiej Blonde Maraichere.

Przy pierwszym badaniu zastosowaliśmy stężenie azotu (z typowego nawozu syntetycznego, NPK plus mikroelementy) 160 mg na litr wody: czyli zgodne z zaleceniami producenta dla uprawy glebowej.

Przy takim stężeniu nawozu, zawartość azotanów w sałacie Lollo wyniosła 4864 mg na kilogram świeżej masy, natomiast w przypadku sałaty rzymskiej – ponad 5000 mg, czyli powyżej górnej granicy oznaczalności. Azotyny, czyli bardziej niebezpieczne pochodne azotu, wystąpiły odpowiednio w ilości 1,7 mg i 4,8 mg na kilogram świeżej masy.

Przyjmując za punkt wyjścia normy dla sałaty w okresie letnim (4000 mg/kg) – musieliśmy uznać test za bardzo nieudany.

Postawiliśmy sobie zatem pytanie: czy można obniżyć stężenie nawozu w płynie odżywczym? A jeśli tak, to do jakiego poziomu – i czy zmiana taka będzie miała wpływ na wzrost sadzonek?

Drugie badanie, przeprowadzone około miesiąca po otrzymaniu wyników pierwszej próby – wykonaliśmy dla próbek sałat tych samych gatunków, przy uprawie stosując stężenie azotu 100 mg/litr (nie zauważyliśmy przy tym pogorszenia tempa wzrostu sadzonek).

Dla sałaty liściowej Lollo Rossa badanie wykazało 178 mg soli azotanowych na 1 kilogram świeżej masy, azotyny natomiast były nieoznaczalne. W wypadku sałaty rzymskiej, stężenie soli NO3 spadło aż do 11,2 mg na kilogram; azotyny również były nieoznaczalne.

Po trzecie: jeść, jeść, jeść!

Z powyższych badań jasno wynika, że przy uprawie hydroponicznej można zmniejszyć zalecaną przez producenta dawkę nawozu prawie o połowę, bez odczuwalnego negatywnego wpływu na tempo wzrostu roślin. Obecnie dodajemy do każdego cyklu uprawowego w szklarni Green Farm 5 ml nawozu – czyli około łyżeczkę na 4 litry wody. W ten prosty sposób uprawiamy warzywa liściowe, które można spożywać bez obawy o zdrowie.

Zawartość azotu na tym poziomie może co prawda powodować w przyszłości niedobory tego pierwiastka i przebarwienie liści – ale problemy tego typu pojawią się dopiero po pozostawieniu sałaty w szklarni przez okres kilku tygodni. Nie wiem, jaka jest Wasza opinia na ten temat, ale moim zdaniem nie warto narażać sałaty na taki stres, i lepiej byłoby pomóc jej rozstać się z tym światem w pełni sił witalnych… 🙂

Pomóżmy zatem warzywom „wypełnić ich przeznaczenie”, a one z pewnością chętnie nam się za to odwdzięczą.

 

PS. Hasło na nowy rok? WIĘCEJ SAŁATY!…

Co, poza sałatą, warto uprawiać w domu:

Poznaj amarantus – roślinę pełną zdrowia. Pobierz darmowy e-book i poznaj zioła

Kwiaty jadalne prosto z domowej uprawy.

Ponownie “odkrywamy” zdrowe warzywa – portulaka pospolita.

Domowa uprawa kapusty pak choi.

Jak rośnie kapusta pak choi w hydroponice – cz. 2.

Bazylia sałatowa – i nie tylko.

Praktyczne porady dla miejskich ogrodników:

Jak rozpocząć domowe uprawy – 7 porad.

Jaki wybrać nawóz do domowej uprawy: mineralny, czy organiczny.

Jak samodzielnie policzyć, ile dodać nawozu, aby nie przenawozić naszych warzyw.

Jak samodzielnie zrobić rozsadę warzyw i ziół.


Lektury uzupełniające

http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/918853,zdrowa-zywnosc-nowa-piramida-zywieniowa.html

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

NEWSLETTER

NEWSLETTER

Zapisz się na nasz newsletter, aby być na bieżąco ze wszystkimi nowościami na
Green-Farm.pl

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną od U-TEC Europe Sp. z o.o., ul. Kłobucka 23A, 02-699 Warszawa oraz jej Partnerów.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych przez U-TEC Europe Sp. z o.o. oraz jej Partnerów.