fbpx

Domowa uprawa warzyw: prostsza, niż myślisz? 7 praktycznych porad.

uprawa domowa, uprawa warzyw w domu, szklarnia domowa

Nasze jedzenie podlega procesom globalizacji tak samo, jak inne elementy naszego życia. Oznacza to, że możemy dłużej cieszyć się owocami i warzywami takimi jak truskawki czy pomidory: za cenę sprowadzania ich z południa Europy (lub jeszcze odleglejszych miejsc) i kumulowania „żywnościokilometrów” (ang. „food miles”). Nie wszyscy potrafią się pogodzić z faktem, że jedzenie, które trafia na ich stoły, dojrzewa w samochodach dostawczych, a jego transport zużywa olbrzymie ilości energii i paliwa, nie mówiąc już o emisji spalin i gazów cieplarnianych.

Jak można ominąć konieczność jedzenia „zagranicznych” zielenin?

W 2005 roku trzy kobiety z rejonu Zatoki San Francisco postanowiły powołać do życia ruch społeczny pod chwytliwą nazwą „locavores” (dosłownie: „bliskościożerca”, analogicznie do angielskich słówek carni- i omnivore: mięso-, wszystkożerca), i zachęcić okolicznych mieszkańców do kupowania i jedzenia żywności wyprodukowanej w promieniu 100 mil od miejsca konsumpcji. Inicjatywa ta spotkała się z wielkim zainteresowaniem („urosła jak kabaczek na grządce”): podobne akcje społeczne zainicjowano w innych częściach Ameryki i świata, zaś samo określenie „locavore” zostało obwołane Słowem Roku 2007 przez The Oxford American Dictionary. Jedzenie żywności „lokalnej” jest obecnie jednym z najpopularniejszych trendów żywieniowych wśród osób dbających o jakość i świeżość tego, co trafia na ich talerze.

Możliwości jest wiele. W Polsce coraz popularniejsze stają się inicjatywy społeczne w formie spółdzielni lub kooperatyw sąsiedzkich, w których grupy konsumentów kupują żywność bezpośrednio od lokalnych wytwórców. Wpisując swój kod pocztowy na specjalistycznych stronach internetowych, można wyszukać producentów wybranego typu żywności z okolic swojego miejsca zamieszkania. Są także i tacy „bliskościożercy”, którzy idą o krok dalej, i skracają drogę pożywienia od miejsca produkcji do jadalni nawet do kilku… metrów.

Warzywa w domu. Po co i dlaczego?

Uprawiając warzywa i zioła we własnym domu, z pewnością skracamy ich drogę na nasz stół, mając dodatkowo pewność co do użytego sposobu uprawy i typu nawozów, a także pochodzenia nasion. Uczestnicy ankiety, którą przeprowadziliśmy jakiś czas temu wspólnie z Ulicą Ekologiczną, zwracali szczególną uwagę na świeżość, lokalne pochodzenie jedzenia oraz możliwie jak najmniejsze użycie środków chemicznych jako kwestie, które tworzą definicję „zdrowej żywności”. To jednak nie wszystko: oprócz względów czysto praktycznych, nasi respondenci podkreślali niesamowitą przyjemność i satysfakcję, jaką wywołuje obserwowanie efektów własnej pracy. Warzywa, co prawda, głosu nie mają, ale nie oznacza to, że nie potrafią się nam odwdzięczyć za poświęcony im czas i uwagę.

Czy warto zatem zaczynać tę przygodę? Zdecydowanie tak! Zanim jednak rzucimy się do działania, zastanówmy się, jaka forma domowej uprawy ziół i warzyw sprawi nam najwięcej przyjemności.

Pierwsze kroki: jak założyć domowy ogródek?

Poniżej znajdziesz 7 praktycznych porad: zebraliśmy tutaj podstawowe zagadnienia, o których powinieneś pamiętać, aby Twoje mieszkanie wzbogaciło się o piękny ogródek domowy.

  1. Bezpieczeństwo przede wszystkim!

Wybierz taki sposób uprawy, który zapewni Twoim roślinom optymalne warunki, i ochroni je przed zanieczyszczeniem. Jeżeli mieszkasz w mieście, i zdecydujesz się na założenie ogródka przed domem / blokiem, lub umieszczenie doniczek na balkonie, upewnij się, że Twoje warzywa nie będą narażone na kontakt ze spalinami: zawarte w nich substancje toksyczne mogą odkładać się w roślinach! Sprawdź również, skąd pochodzi podłoże (ziemia), którego używasz do uprawy: podłoże pozyskiwane w mieście również może być poważnie zanieczyszczone.

Jeżeli obawiasz się o stan Twoich warzyw z „konwencjonalnej” uprawy doniczkowej, zastanów się nad wyborem innej metody uprawy, z wykorzystaniem hydroponiki lub specjalistycznego podłoża sprzedawanego przez producenta szklarni domowej.

  1. Domowe rewolucje.

Wybierając uprawę w szklarni domowej, zawczasu przemyśl kwestię zmian w Twoim domu. W którym pomieszczeniu ustawisz szklarnię? Czy będzie pasowała do wystroju całego wnętrza? Ile zajmie w nim miejsca? Jeżeli wybrana przez Ciebie szklarnia stosuje dodatkowe doświetlenie sadzonek, sprawdź, w jakich godzinach, jak intensywnie oraz w jakim kolorze świecą jej lampy. Dowiedz się również, czy możliwe jest samodzielne ustawienie parametrów oświetlenia tak, aby praca szklarni nie przeszkadzała Ci w codziennych czynnościach.

Poświęć także chwilę namysłu kwestii pielęgnacji uprawy. Czy szklarnia stoi w łatwo dostępnym miejscu? Na ile absorbujące będzie podlewanie, nawożenie, przesadzanie i zbieranie Twoich warzyw? Czy przewidujesz, że pielęgnacja warzyw może się wiązać z chaosem i bałaganem?

Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, pamiętaj: odpowiednie umiejscowienie szklarni przed rozpoczęciem uprawy pomoże Ci uniknąć niepotrzebnych kłopotów przy pielęgnacji Twoich plonów!

design, szklarnia domowa, green farm

Wybierz minimalistyczny, nowoczesny design, dopasowany do projektu wnętrza Twojego domu.

  1. Forma i treść.

Wybierając szklarnię do uprawy domowej, masz do wyboru urządzenia o konstrukcji otwartej lub zamkniętej (z wewnętrznym systemem wentylacyjnym). Który typ szklarni będzie najbardziej odpowiedni dla Twojego mieszkania? Jeżeli masz małe dzieci lub ciekawskie zwierzęta domowe, pomyśl o szklarni zamkniętej, aby zminimalizować ryzyko niepożądanych kontaktów Twoich podopiecznych z młodymi sadzonkami, nasionami lub płynem odżywczym. Przemyśl również kwestię owadów i pasożytów, dla których młode, świeże rośliny to istna gratka…

  1. Cud techniki…

Jakiego rodzaju technologie zostały użyte podczas konstruowania Twojej wymarzonej szklarni? Zanim dokonasz zakupu, poznaj bliżej podłoża uprawowe, nawozy, pojemniki oraz oświetlenie, które zapewnia producent. Szczególnie ta ostatnia kwestia powinna Cię zainteresować: w naszej długości i szerokości geograficznej dodatkowe oświetlenie jest potrzebne do prawidłowego rozwoju roślin przez… około ¾ roku! Sprawdź również, czy wybrana przez Ciebie szklarnia nie stosuje świetlówek energooszczędnych: co prawda zużywają one stosunkowo niewiele prądu, ale zawierają wyjątkowo szkodliwą formę rtęci! Stłuczenie takiej świetlówki będzie oznaczało nie tylko konieczność wyrzucenia wszystkich roślin z uprawy, ale także: gruntownego odkażenia całego mieszkania…

green farm, szklarnia domowa, oświetlenie LED

Oświetlenie LED o spektrum dobranym przez doświadczonych technologów, stymuluje rozwój Twoich plonów.

Pamiętaj: czasami mniej znaczy więcej, a proste, z pozoru oczywiste rozwiązania przynoszą znakomite rezultaty!

 

  1. …cud Natury.

Inaczej znany jako: wolność wyboru kontra doświadczenie profesjonalistów.

Zaczynasz od pomysłu: będę uprawiać własne jedzenie! No, dobrze… ale co dalej? Czy wiesz, jakie warzywa możesz bez obaw siać w swojej szklarni? Ile znasz odmian ziół i warzyw liściowych, które można uprawiać w warunkach domowych?

Jeżeli nie potrafisz zdecydować, od czego rozpocząć swoją przygodę z domowym ogrodnictwem, wybierz szklarnię, której producent dołącza do urządzenia – lub rekomenduje w materiałach promocyjnych – konkretne gatunki nasion. Zwróć także uwagę na formę dystrybucji nasionek: czy producent umożliwia korzystanie z nasion dostępnych powszechnie na rynku, czy też stawia na własne systemy (na przykład kapsułki)? Od odpowiedzi na to pytanie może zależeć…

  1. W poszukiwaniu straconego czasu.

…niebagatelna sprawa: faktyczny koszt eksploatacji szklarni. I nie mówimy tutaj wyłącznie o kwestiach finansowych.

Prawdopodobnie rozpoczynasz swoją przygodę z domowym warzywnikiem jako hobbysta: być może nie masz wykształcenia ani doświadczenia porównywalnego z osobami profesjonalnie zajmującymi się ogrodnictwem. Na początku swojej drogi – tak w przypadku domowej uprawy warzyw, jak i w każdej innej sytuacji – dlatego tak ważne jest, aby natłok obowiązków, długie oczekiwanie na efekty Twojej pracy oraz konieczność wpojenia sobie specjalistycznej wiedzy nie zniechęciły Cię do działania.

Zanim dokonasz wyboru systemu uprawy, pomyśl perspektywicznie. Z czym będzie się wiązało prowadzenie domowego warzywnika w ten konkretny sposób? Ile czynności dzieli Cię od zasiania nasionka do pierwszych zbiorów? Jakich akcesoriów i produktów pomocniczych potrzebujesz, aby wykorzystać wszystkie możliwości Twojego urządzenia? To wszystko sprawy, którym powinieneś poświęcić myśl lub dwie, aby poniewczasie nie żałować podjętych decyzji.

  1. RADOŚĆ I SATYSFAKCJA!

Bez względu na to, jaką formę domowego ogrodnictwa wybierzesz, najważniejsze jest, aby sprawiała Ci ona maksymalną przyjemność, i była źródłem prawdziwej satysfakcji. Uprawianie własnego jedzenia to coś więcej, niż zabawa kolejnym gadżetem. To styl życia.

Poczuj dumę ze swojego wyboru. Patrz, jak rosną Twoje rośliny. Ciesz się życiem!

Propozycja aranżacji stołu: warzywa ze szklarni Green Farm prosto do sałatki!

Propozycja aranżacji stołu: warzywa ze szklarni Green Farm prosto do sałatki!

Poradniki, z których dowiesz się między innymi: Pobierz darmowy e-book i poznaj zioła

Jak zrobić rozsadę warzyw i ziół w domu.

Co wybrać dla naszych warzyw: nawóz mineralny czy organiczny.

Jak wyliczyć właściwą dawkę nawozu mineralnego, aby wyrosły zdrowe warzywa.

Bazylia: uprawa, zastosowanie i właściwości bazylii.

Jak uprawiać zdrowe, a zapomniane warzywo – portulakę warzywną.

Co się stało, gdy posialiśmy w szklarni Green Farm nasiona chia.

Poznaj pyszne i zdrowe kwiaty jadalne do domowej uprawy.

Masz pytania? Napisz do nas!

NEWSLETTER

NEWSLETTER

Zapisz się na nasz newsletter, aby być na bieżąco ze wszystkimi nowościami na
Green-Farm.pl

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną od U-TEC Europe Sp. z o.o., ul. Kłobucka 23A, 02-699 Warszawa oraz jej Partnerów.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych przez U-TEC Europe Sp. z o.o. oraz jej Partnerów.