Domowa, bezobsługowa szklarnia – uprawa chii
Osiem dni temu podjęliśmy pierwszą próbę uprawy szałwii hiszpańskiej – rośliny, której nasiona znane są powszechnie pod nazwą chia. Biorąc pod uwagę dość wysoką cenę tego produktu, oraz konieczność zapewnienia roślinom ciepła i wilgotności (wbrew swojej nazwie, szałwia hiszpańska pochodzi z Meksyku, i bardzo lubi tamtejszy klimat), zdecydowaliśmy się wysiać przysłowiową garść nasion w Green Farmie.
Do dyspozycji mieliśmy jedynie „komercyjne” nasiona dostępne w sklepach, przeznaczone raczej do konsumpcji niż do zasiewu: ale mimo tego udało nam się dochować kilku roślinek, które rozwinęły już właściwe liście. Teraz wstrzymujemy w napięciu oddech, czekając na ewentualne kwiaty i nasiona…
W warunkach mieszkaniowych można uprawiać wiele zdrowych warzyw i ziół, poczytaj o naszych doświadczeniach:
Poznaj amarantus – roślinę pełną zdrowia.
Kwiaty jadalne prosto z domowej uprawy.
Ponownie “odkrywamy” zdrowe warzywa – portulaka pospolita.
Domowa uprawa kapusty pak choi.
Jak rośnie kapusta pak choi w hydroponice – cz. 2.
Bazylia sałatowa – i nie tylko.
Z tych artykułów dowiesz się między innymi:
Na co zwrócić uwagę, jeśli chcesz założyć domowy ogródek – 7 praktycznych porad.
Jakie nawozy wybrać do domowej uprawy: mineralne czy organiczne.
Jak samodzielnie policzyć, ile dodać nawozu, aby nie przenawozić naszych warzyw.
Wszystkiego zielonego!